Editia curenta

Afaceri pe continentul african


Cât de simplu sau de complicat este pentru un om de afaceri român să dezvolte un business în ţările africane? „Este foarte simplu (...), dacă ai curaj, răbdare şi bani. Curaj şi răbdare îţi trebuie pentru că africanii au o altă cultură şi sunt multe necunoscute la nivel local. Oamenii sunt foarte primitori, dar investitorii trebuie să înţeleagă că africanii nu au bani. Afacerile cu statul nu funcţionează în acele regiuni pentru că statele sunt foarte sărace. Există însă un potenţial enorm.”

Interviu cu Ovidiu Tender

 

Aţi ales să vă extindeţi afacerile în domeniul explorării şi exploatării de resurse minerale pe continentul african, în special în Senegal. Este Africa un vis mai vechi al dumneavoastră care la un moment dat a prins viaţă, sau a fost ceva conjunctural?

Este şi un vis mai vechi de a-mi extinde afacerile în alte zone geografice, dar a fost şi ceva conjunctural. Criza economică, ce a atins în acelaşi timp toată lumea dezvoltată, m-a pus în situaţia de a-mi regândi complet modelul de business. La aceasta s-a adăugat faptul că Africa este singurul continent încă neexplorat în adâncime, ceea ce semnifică un potenţial de dezvoltare imens. Toate aceste trei elemente, plus expertiza deţinută de compania Prospecţiuni, au contribuit decisiv la intrarea în continentul african.

 

Care a fost întâlnirea de destin care v-a adus pe continentul african?

Au fost mai multe întâlniri importante, deoarece unul din lucrurile care m-a convins să investesc acolo a fost deschiderea formidabilă a autorităţilor. Însă întâlnirea cu primul ministru de externe al Senegalului, Madike Niang, a fost decisivă, pentru că în urma ei am legat şi o prietenie extraordinară.

 

Este important faptul că aveţi relaţii şi faceţi afaceri cu ţări şi guverne, deci business la cel mai înalt nivel de decizie în acele ţări? Ar fi mai simplu sau mai complicat să desfăşuraţi afaceri strict private?

Întotdeauna este important să ai relaţii la cel mai înalt nivel. Afacerile sunt făcute cu entităţi private, dar în domeniul explorărilor şi exploatărilor de minerale şi hidrocarburi nu ai cum să nu faci afaceri cu statul, deoarece statul este proprietarul resurselor naturale. Dar în agricultura pe care vrem să o facem acolo lucrăm doar cu ajutorul comunităţilor locale.

 

Legislaţia şi mediul economic, social şi legislativ permit în mod real dezvoltarea de afaceri fără asociere cu statele şi guvernele locale?

Există diferenţe de la caz la caz, în funcţie de domeniu. Lucrul cel mai important este deschiderea totală cu care eşti întâmpinat. Şi aici mă refer la facilităţi precum stabilirea unor regimuri de taxare foarte prietenoase, facilităţi la înfiinţarea de firme ş.a.m.d. De pildă, există în Senegal un echivalent al ARIS-ului românesc, care negociază direct taxele.

 

Vizitele dumneavoastră africane au fost reflectate în media foarte pitoresc – că aţi fost primit „ca un rege” pe continentul african. Cât de mare este diferenţa între modul în care sunt primiţi oamenii de afaceri acolo versus felul în care sunt trataţi în România?

Presa, după cum bine ştiţi, îngroaşă de multe ori lucrurile pentru a atrage audienţă. Am fost primiţi extraordinar, ce-i drept, însă investitorii acolo sunt mult mai apreciaţi decât în România. Nu există o percepţie negativă asupra oamenilor de afaceri, văzuţi în special drept creatori de locuri de muncă.

 

La ce nivel estimaţi investiţiile dumneavoastră pe continentul african şi ce cifră de afaceri speraţi să aveţi în 2012?

Mi-e foarte greu să vă dau o sumă pentru că acolo apar tot timpul lucruri noi. Eu sper să am posibilitatea şi argumentele să investesc cât mai mult.

 

Există şi alte nişe de piaţă unde aţi întrevăzut oportunităţi pe continentul african, decât cele pe care activaţi dumneavoastră? Aţi invitat vreun om de afaceri român să considere o investiţie acolo?

Am invitat o delegaţie întreagă, aproximativ 40 de oameni, în Africa şi mulţi dintre ei cred că se vor întoarce acolo. Oportunităţile sunt multiple, însă este nevoie de răbdare şi de bani.

 

Există dificultăţi de adaptare la cultura şi felul de business de acolo? Care sunt principalele dificultăţi?

Bineînţeles. Cultura locală este aproape complet diferită, iar asta se simte la fiecare pas. Lucrurile se mişcă de multe ori foarte încet, chiar şi pentru cineva învăţat cu lipsa de rapiditate românească. Apoi, sunt foarte multe zone tribale unde există alte dificultăţi. E o lume nouă pentru un european.

 

În ce măsură businessurile private de acolo sunt conduse local şi în ce măsură sunt prezente multinaţionalele?

Există foarte multe multinaţionale prezente acolo, mai ales în domeniul explorărilor şi exploatărilor. Practic, toată lumea bună este prezentă. În celelalte domenii, nu este deocamdată un interes foarte ridicat. Sunt şi afaceri locale importante în Senegal, în domeniul turismului, al retailului, etc.

 

Care ar fi şansele României într-o eventuală relaţie de business cu Africa?

România are un avantaj extraordinar în raport cu aceste ţări, însă nu profită deloc de el. În comunism, în facultăţile din ţară a fost instruită o mare parte din elita ţărilor africane. România a rămas un reper în ceea ce priveşte învăţământul de calitate, iar astăzi oamenii de acolo, ajunşi între timp politicieni de succes, privesc cu multă bunăvoinţă ţara noastră. Însă pentru politicienii noştri acest lucru este neinteresant.Curs valutar

1 USD = 3.7886 RON
1 EUR = 4.6606 RON

Newsletter

E-mail:

Vreau sa ma abonez
 

Diplomacy | Marketing | Advertising | Media & PR | Entrepreneurship | Business | Personal Journey | Technology
Leadership | Travel | Biz for Sale | Lifestyle | Startups | Intelligent Life | Debate | News | Money